Op de Dag van de Aarde wordt er op een positieve manier aandacht gevraagd voor de wereldwijde problemen rondom natuur, milieu en klimaatverandering. Het idee is dat we die dag genieten van al het moois dat de aarde te bieden heeft en ons op die manier bewust worden van het belang van de aarde.
Hoe het allemaal begon
De Dag van de Aarde vindt al meer dan 50 jaar plaats op 22 april. De dag werd in 1970 in het leven geroepen in de Verenigde Staten. Het doel was om aandacht te vragen voor de milieuproblemen die de planeet bedreigen. En aandacht kreeg het zeker: miljoenen mensen gingen die dag de straat op om te demonstreren. Zij eisten een gedragsverandering.
Ieder jaar een ander thema
In de jaren die volgden sloten steeds meer landen zich aan, zoals ook Nederland in 2002. Ieder jaar staat een ander thema centraal. De thema’s spitsen zich toe op de milieuproblemen die op dat moment dringend onze aandacht verdienen. Zo was het thema vorig jaar ‘herstel onze aarde’. Dit jaar is het thema ‘investeren in onze wereld’.
Aan de slag
In de landen die deelnemen worden lokale activiteiten georganiseerd. Deze lopen enorm uiteen; van opruimacties tot markten en van wandeltochten tot muziekfestivals. Kortom, de een steekt letterlijk de handen uit de mouwen en de ander omarmt de natuur die dag. Is er niets georganiseerd? Dan kun je er zelf voor kiezen om de natuur in te gaan, zwerfafval op te ruimen, een dag geen vlees te eten of bijvoorbeeld de auto te laten staan. Er zijn dus verschillende manieren om stil te staan bij de Dag van de Aarde.
Doe jij ook mee?