De leerlingen beginnen bij de basis; wat is voedsel nu eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? Vervolgens maken zij kennis met de relatie tussen voedsel en duurzaamheid.
Wat is voedsel?
In dit thema wordt besproken wat voedsel nou precies is. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen diverse soorten voedsel? Welke voedingsstoffen zitten erin en hoeveel heb je daarvan nodig? Een goede basiskennis van voedsel is belangrijk om dieper op dit onderwerp in te kunnen gaan.
De voedselketen
Heb je je ooit afgevraagd waar ons eten nou eigenlijk vandaan komt en hoe het gemaakt wordt? Daar komen de leerlingen achter binnen dit subthema. Het eten dat je in de supermarkt koopt, legt een lange weg af voordat het in de schappen terecht komt. Binnen dit subthema bekijken we de reis die graan aflegt om uiteindelijk als brood in de winkel te belanden. Maar niet al ons eten wordt in Nederland gemaakt. We kijken ook naar voedsel dat we importeren vanuit het buitenland. Welke reis legt dat voedsel af?
Verduurzaming van de voedselketen
De voedselketen is niet altijd goed voor het milieu. Binnen dit subthema leren de kinderen welke invloed de voedselketen heeft op het milieu. Vervolgens gaan we samen nadenken over manieren om de voedselketen duurzamer te maken.
Voedselverspilling
Verspilling van voedsel vinden we terug in alle lagen van de voedselketen: bij de boer, in de fabriek, bij je thuis. Kunnen we ervoor zorgen dat er minder voedsel hoeft te worden weggegooid? Dat vraagstuk behandelen we binnen dit subthema. Daarnaast delen we enkele handige tips die helpen om minder voedsel te verspillen.
Wil jij voedsel en duurzaamheid ook behandelen bij jou in de klas? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!