Dag 1 - Circulaire economie

Op maandag staat het thema 'circulaire economie' centraal. Dit gaat over het gebruik en hergebruik van grondstoffen. Het idee van de circulaire economie is dat oud altijd weer nieuw wordt. Per persoon produceren we in Nederland ongeveer 490 kilo afval per jaar. De circulaire economie is dus heel belangrijk voor een duurzame wereld, maar hoe kunnen wij nu zelf bijdragen aan een circulaire economie? Nou, dat is helemaal niet zo lastig. Dit doen we bijvoorbeeld door afval te scheiden en statiegeldflessen weer in te leveren bij de supermarkt.

Dag 2 - Herbruikbaar kiezen

In de supermarkt kun je vaak verschillende keuzes maken. Zo is sinaasappelsap verkrijgbaar in pak, glazen fles én plastic fles. Gelukkig zijn zijn deze verpakkingen tegenwoordig allemaal recyclebaar. Maar in de supermarkt kun je ook kiezen voor plastic zakjes voor fruit óf voor een herbruikbaar netje. Daarnaast kun je steeds een plastic tasje kopen óf zelf een boodschappentas meenemen. Deze dag staan we stil bij het maken van herbruikbare keuzes, dus verpakkingen die gerecycled kunnen worden, tassen die we zelf opnieuw kunnen gebruiken, et cetera. 

Dag 3 - Delen en lenen

Als je spullen deelt met vrienden en familie, is dat beter voor je portemonnee én het milieu. Daarnaast heb je sommige spullen slechts af en toe nodig. Is het dan interessant om het te kopen? Denk dus goed na voordat je tot aanschaf overgaat. 

Dag 4 - Repareren kun je leren

Iets wat kapot is, hoeft nog niet meteen te worden weggegooid en vervangen door een nieuw exemplaar. Repareren zorgt voor minder afval en er zijn daarnaast minder grondstoffen nodig om nieuwe producten te maken. Is de hak van een schoen versleten, maar is de schoen verder nog goed? De schoenmaker plaatst vaak voor slechts een paar euro een nieuwe hak onder de schoen. Of zit er een gat in je kleding? Vaak is het te maken, zodat je er niets meer van ziet.  

Dag 5 - Tweedehands eerste keus

Tweedehandse spullen zijn vaak een goede keuze. Enerzijds kun je tweedehands vaak unieke producten kopen tegen een interessante prijs. Anderzijds voorkom je op die manier afval én zijn er geen grondstoffen en energie benodigd om nieuwe producten te maken. Het is dus eigenlijk een win-win situatie. Er zijn tegenwoordig gelukkig diverse manieren om tweedehands spullen te kopen en te verkopen; denk aan online marktplaatsen, antiekmarkten en kringloopwinkels. Zijn er producten die je graag zou willen kopen? Kijk dan dus eens naar een tweedehands exemplaar! En heb je spullen niet meer nodig? Overweeg dan om ze te verkopen. 

Dag 6 - Kleding een tweede leven geven

Je hebt vast wel kledingstukken in de kast liggen die niet meer passen of die je niet meer mooi vindt. Er zijn genoeg mensen die je hier blij mee kunt maken. Gooi deze kleding dus niet weg, maar verkoop het óf lever het in bij een kledinginzamelingspunt.   

Dag 7 - Voorkom voedselverspilling

In Nederland gooien we per persoon gemiddeld 34 kilo goed voedsel weg. Vaak komt dit omdat het verkeerd bewaard is. Probeer daarom om je voedsel slim te bewaren. Hieronder een aantal tips:

  • Berg je voedingsmiddelen overzichtelijk op in de (koel)kast.
  • Zet gekoelde producten na gebruik zo snel mogelijk weer terug in de koelkast.
  • Bewaar tropisch fruit niet in de koelkast, door de koude temperatuur bederft dit fruit juist!
  • Werk eerst de restjes weg, voordat je aan iets nieuws begint.

 

Zo zie je maar dat we allemaal kunnen bijdragen aan een kleinere afvalstapel, vaak met maar hele kleine aanpassingen. Heb jij zelf nog een goede tip? Laat het ons dan vooral weten!